CITY OF COLLEGE PARK ETHICS COMMISSION
ADVISORY OPINION 2013-01

February 28, 2013

Jack Robson, the Chief of the City of College Park Board of Election Supervisors, has
asked the Ethics Commission for an advisory opinion regarding whether incumbent candidates
for office may distribute their City-supplied business cards with their campaign literature.

Mr. Robson states that he has previously advised candidates that he believes that the mass
distribution of official business cards with an incumbent candidate’s campaign literature that is
left at a resident’s household would constitute an unauthorized use of City property for private
purposes and the use of the prestige of public office for private gain in violation of the Ethics
Chapter.

Mr. Robson further states that he has advised candidates that he believes that an
incumbent candidate would not violate the Ethics Chapter by leaving a business card with a
constituent if, during a campaign visit or appearance, the candidate discussed City business with
the constituent or received a request for constituent services and provided the constituent with a
business card to facilitate further communication relating to the matter of City business or
request for service.

Applicable Law
The following provisions of the Ethics Chapter are pertinent to Mr. Robson’s inquiry:

§ 38-11. Conflicts of interest.
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G. Use of prestige of office.

1. An official or employee may not intentionally use the prestige of office or public
position for the private gain of that official or employee or the private gain of
another.
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§ 38-13. Unauthorized use of City property.

No City official or employee shall permit or facilitate the unauthorized use of city-owned
facilities, vehicles, equipment, materials or personnel for private purposes or profit.



Discussion

Unauthorized Use of City Property

The Commission agrees with Mr. Robson’s opinion that the mass distribution of
incumbent candidates’ official City-provided business cards in connection with campaign activity
constitutes the use of City-owned materials in violation of section 38-13 of the Ethics Chapter.

Although the Ethics Commission is not aware of any judicial or State Ethics Commission
opinions that address this issue under Maryland law, the General Assembly of Maryland’s Joint
Committee on Legislative Ethics, in its 2013 Ethics Guide, advises Maryland legislators that
political campaign efforts do not constitute government business or constituent services and that
legislators must not use government resources, including government-provided stationery, for
campaign-related correspondence. The Joint Committee further cautions legislators not to utilize
government resources for “overtly partisan” communications, even if the communications do not
relate to an election campaign. In addition, the Joint Committee prohibits state legislators from
including their personal web site addresses on their official business card if the personal web site
includes campaign-related or overtly political material.

The Commission finds the reasoning of the Joint Committee on Legislative Ethics to be
persuasive, and applying that reasoning to the City-issued business cards of Councilmembers, we
conclude that campaigning for election constitutes a private purpose and, therefore, that
distributing City-issued business cards for campaign purposes constitutes a violation of section
38-13 of the Ethics Chapter. Specifically, it is the opinion of the Commission that the mass
distribution, by mail or hand-delivery, of an incumbent candidate’s official business cards with
campaign materials constitutes an unauthorized use of City materials for a private purpose.

The Commission disagrees with Mr. Robson’s opinion that the distribution of a business
card by an incumbent candidate to a specific constituent following the discussion of City
business or a request for constituent services during a campaign appearance or visit is
permissible under the Ethics Chapter.

Again, the Commission is not aware of any judicial or State Ethics Commission opinions
that address this issue under Maryland law. The Joint Committee on Legislative Ethics advised
state legislators that the use of state-provided stationery for customary constituent services and to
correspond regarding legislative business is permissible. However, we do not find the
Committee’s analysis to be applicable to the issue of the distribution of official business cards
while a candidate is engaged in campaign activity. The primary purpose of official stationery is
to facilitate written communication from a candidate’s office to the recipient. In contrast, the
primary purpose of official business cards is to facilitate further communications between an
official and a constituent following a face-to-face interaction. When the face-to-face interaction
between a candidate and a constituent occurs while the candidate is canvassing for votes or
making a campaign appearance, the distribution of an official business card during that
interaction is an inseparable part of the candidate’s campaign activity. Accordingly, it is the
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opinion of the Commission that section 38-13 prohibits candidates from giving their City-issued
business card to constituents during campaign activities such as canvassing and public
appearances.

The Commission understands that discussing City business and constituent services with
constituents is part of the official duties of City Councilmembers, regardless of whether the
Councilmember is actively engaged in electoral campaigning. However, the Commission notes
that incumbent candidates have alternative methods of facilitating further communications with
constituents about City business that do not involve the use of City-provided materials, such as
distributing personal business cards or taking the constituent’s card or noting the constituent’s
contact information and following up with a call, letter, or email.

Use of Prestige of Office

Because we conclude that the mass distribution of City-provided business cards with
campaign materials and the distribution of City-provided business cards during campaign
appearances and electoral canvassing is prohibited by section 38-13, we do not reach the issue of
whether such conduct constitutes the use of the prestige of office for private gain.

Conclusion

For the foregoing reasons, it is the opinion of the Ethics Commission that incumbent
candidates for City office must not distribute their official, City-provided business cards in
connection with mass distributions of campaign materials or during campaign activities such as
door-to-door canvassing or public campaign appearances.
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